nederland

‘Tilburgse stichting steunt radicale groepen in Syrië’

Door Shari Deira - 05 april 2013

De Tilburgse islamitische liefdadigheidsorganisatie SOS-stichting heeft banden met twee radicale groepen in het noorden van Syrië, die vechten voor het oprichten van een islamitische staat. De stichting zamelt naar eigen zeggen geld in voor humanitaire hulp.

De organisatie uit Tilburg opereert onder zowel een Nederlandse als een Arabische naam, meldt dagblad Trouw vrijdag.

Imam

De SOS-stichting heet in het Arabisch Ansar al-Shaam, wat Bondgenoten van Syrië betekent. Dat is tevens de naam van een van de bewuste strijdgroepen in Syrië.

Ingewijden zeggen tegen de krant dat de geestelijk vader van de Syrische strijdgroep, sjeik Adnan al-Aroer banden onderhoudt met de in Tilburg werkzame imam Ahmad Salam, wiens zoon voorzitter is van de SOS-stichting.

Strijders

De betrokkenen zijn salafistische moslims en fel anti-sjiitisch. Ook zijn zij gekeerd tegen de alawieten, de minderheidsgroepering in Syrië waartoe president Bashar al-Assad behoort.

In een benefietuitzending die pas werd georganiseerd kwamen de ‘heldhaftige strijders’ in beeld. Luisteraars worden niet opgeroepen om in Syrië te gaan vechten maar de stichting benadrukt het belang om de soennietische strijders in Syrië niet in de steek te laten.

De afgelopen weken zijn tientallen Nederlanders naar Syrië getrokken om te vechten tegen het regime van Assad. Er zijn al diverse berichten geweest van Nederlandse moslims die om het leven zijn gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.