nederland

Venray en Marokko in gesprek over criminele jongeren

Door Arne Hankel - 03 april 2013

De gemeente Venray overlegt met de Marokkaanse overheid over Marokkaanse probleemjongeren in de Limburgse gemeente. Volgens PvdA-burgemeester Hans Gilissen is hem hulp aangeboden door de minister van Marokkanen in het Buitenland, Abdellatif Maazouz.

Dat schrijft de Volkskrant woensdag.

Pleegkinderen

Premier Mark Rutte (VVD) wees een dergelijk overleg resoluut van de hand toen de Turkse premier Recip Tayyip Erdogan eiste dat de Turkse minister van Familie zou worden betrokken bij de pleegzorg van Turkse kinderen in Nederland.

Aanleiding was de ophef die in Turkije ontstond over het negenjarige Turkse pleegkind Yunus dat in Nederland was opgevangen door twee lesbische pleegmoeders.

Culturele bemoeienis

Dat zou in tegenspraak zijn met het islamitische geloof van het kind, aldus de biologische ouders. De vrouwen en het kind moesten vanwege de ontstane beroering onderduiken.

Gilissen noemt de situatie onvergelijkbaar. Bij pleeggezinnen zou het volgens hem gaan om culturele bemoeienis, in Venray zou het te maken hebben met het verbeteren van ‘de sociale positie van een kleine minderheid van de Marokkaanse gemeenschap’.

Verzet inmenging

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) vindt het overleg heel slecht. Zij verzetten zich tegen de inmenging van buitenlandse mogendheden in Nederland, met name tegen die van Marokko, die aanvoelt als ‘een knellende lange arm’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.