nederland

Verdachte in megaproces heeft felle kritiek op Moszkowicz

Door Claartje Vogel - 08 april 2013

Advocaat Bram Moszkowicz krijgt stevige kritiek van Donald G., de hoofdverdachte in een omvangrijke afpersingszaak. Volgens G. toonde zijn voormalige verdediger geen interesse in de inhoud van de zaak en gaf hij hem verkeerd advies.

Dat zegt G. maandag tijdens het begin van het megaproces in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.

Kritiek

Donald G. staat samen met Hells Angel Harry S. terecht voor het afpersen van drugshandelaren en antiquairs. Beide verdachten namen Moszkowicz in de arm om hun zaak te verdedigen, maar G. besloot onlangs om van advocaat te wisselen.

Volgens G. heeft Moszkowicz nooit enige interesse gehad in de inhoud van zijn zaak, hem slechts twee keer bezocht in de gevangenis en hem ten onrechte geadviseerd om te blijven zwijgen.

Advocatenoverstap

‘Ik wilde wel graag een verklaring afleggen, maar dat mocht niet van Moszkowicz,’ verklaart de verdachte. Moszkowicz verdedigt Harry S. nog steeds in deze zaak, maar verliet de zaal voordat G. zijn advocatenoverstap toelichtte. G. wordt nu bijgestaan door advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef.

De verdachte vertelt de rechtbank dat zijn vertrouwen in Moszkowicz ‘achteraf misplaatst was’. Hij wil een verklaring afleggen en enkele tientallen getuigen laten oproepen. Hij heeft tal van vragen, die Moszkowicz tegen zijn opdracht in zou hebben laten liggen.

Hof van Discipline

De kritiek van G. op Moszkowicz ligt gevoelig, omdat de advocaat al lange tijd onder vuur ligt. De Raad van Discipline zette hem in oktober uit de advocatuur. Moszkowicz mag zijn vak nog steeds uitoefenen, omdat hij hiertegen in beroep ging.

Op 22 april beslist het Hof van Discipline definitief of Moszkowicz zich advocaat mag blijven noemen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.