nederland

Verdachten mishandeling Eindhoven worden uitgeleverd

Door Claartje Vogel - 25 april 2013

De Belgen Brett S. en Brent L., die worden verdacht van een zware mishandeling in Eindhoven, moeten worden uitgeleverd aan Nederland. Dat heeft de raadskamer in Antwerpen donderdag besloten.

De negentienjarige Brett S. wordt uitgeleverd en berecht in Nederland, maar de minderjarige Brent L. (17) gaat in beroep. Dat meldt Vlaams dagblad De Standaard. Zolang het Hof van Cassatie geen uitspraak heeft gedaan, kan zijn uitlevering niet plaatshebben.

Actieve rol

De Antwerpse Kamer van inbeschuldigingstelling besloot dat zowel Brett S. als Brent L. moet worden uitgeleverd, omdat op videobeelden is te zien dat zij een actieve rol speelden in de mishandeling van een 22-jarige Eindhovenaar.

De mishandeling had plaats op 4 januari. Een groep van acht jongeren schopte en sloeg een man in Eindhoven op straat in elkaar. Het slachtoffer werd bewusteloos achtergelaten. Opsporingsprogramma Bureau Brabant zond beelden uit van de mishandeling, waarop de daders herkenbaar zijn.

Uitleveringsverzoek

Vijf van de acht verdachten wonen in België. Het Nederlands Openbaar Ministerie trok het uitleveringsverzoek voor drie van de vijf jongens in, omdat zij niet actief bij de vechtpartij waren betrokken.

De raadkamer in Turnhout oordeelde al eerder dat Brent L. en Brett S. moesten worden uitgeleverd, maar zij gingen tegen die uitspraak in beroep. De meerderjarige Brett S. wordt nu toch overgedragen aan Nederland. Bij nieuwsprogramma Pownews betuigde hij spijt van zijn daden. Omdat Brett S. minderjarig is, kan hij nog in hoger beroep gaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.