nederland

Verkeer heeft veel last van harde windstoten

Door Arne Hankel - 18 april 2013

De harde wind heeft Nederland donderdag flink wat overlast bezorgd. Vooral het verkeer ondervond veel hinder van harde windstoten. In Noord-Holland waaiden twee lege vrachtwagens om.

Later op de dag kantelde een aanhanger met snoep op de N50 (Zwolle-Emmeloord) en die blokkeerde tijdens de avondspits de weg richting Noordoostpolder.

Brandweer

Tussen Zwartsluis en Hasselt in de Kop van Overijssel werd een vrachtwagen met aanhanger van de weg geblazen. Dat gebeurde op de dijk die de twee plaatsen verbindt.

In Rotterdam moest de brandweer vanwege de harde wind extra materieel inzetten om een brand in een volkstuinencomplex aan de Bergse Linker Rottekade te bedwingen. De uitslaande brand woedde in enkele huisjes en loodsen en er moesten vijf bluswagens aan te pas komen om de brand onder controle te krijgen. Niemand raakte gewond en er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen, meldde de Veiligheidsregio Rotterdam.

Opwaaiend zand

De ANWB bevestigt dat met name vrachtwagens en auto’s met aanhangers veel last hebben van de harde wind. Vooral op viaducten was het uitkijken geblazen.

In agrarische gebieden hadden weggebruikers last van slecht zicht door zand dat van de kurkdroge akkers opstuift.

Waddeneilanden

Volgens meteorologen van Weerplaza waaide het donderdag aan het begin van de middag het hardst in Noord-Holland, op de Waddeneilanden en op de dijk Enkhuizen-Lelystad. Daarbij werden windstoten gemeten tot 90 kilometer per uur.

De VerkeersInformatieDienst (VID) meldt dat verkeer in het noorden van het land en de kustprovincies ook vrijdag rekening moet houden met veel wind en harde windstoten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.