nederland

VVD Roermond sluit Van Rey niet uit van verkiezingen

Door Shari Deira - 10 april 2013

De VVD in Roermond houdt de deur open voor voormalig wethouder Jos van Rey. De partij sluit hem niet uit van de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Een motie daartoe is woensdag afgewezen.

Op een ledenvergadering had een aantal kritische VVD’ers een motie ingediend om de kandidatuur van Van Rey tegen te houden. Deze kreeg slechts 8 stemmen voor en 33 tegen.

Corruptie

Van Rey trad in oktober af als wethouder in Roermond en als lid van de Eerste Kamer. Hij werd beschuldigd van corruptie. De recherche heeft invallen bij Van Rey gedaan in zijn huis en bij zijn kinderen.

Coen Janmaat, de man achter de motie, wees onder meer naar het corruptieonderzoek tegen Van Rey. Hij sprak van ondiplomatieke uitingen, die leidden tot negatieve aandacht en verdere beschadiging van Van Rey. De VVD zou onheus reageren op kritiek uit eigen kring.

Affaire

Het bestuur van de afdeling in Roermond liet bij voorbaat al weten geen gehoor te geven aan de motie omdat iedereen zich kandidaat mag stellen.

Oud-VVD-leider Hans Wiegel zegt deze week in Elsevier dat het Openbaar Ministerie in de affaire rond Van Rey ‘een bijzonder dunne zaak’ heeft. Het lekken van partijgenoten aan burgemeesterssolicitanten gebeurt wel vaker in de politiek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.