nederland

Waxinelichthoudergooier in cel tijdens inhuldiging

Door Kelly van Alphen - 05 april 2013

Erwin Lensink, beter bekend als de waxinelichthoudergooier, zit tijdens de troonswisseling op 30 april vast. Lensink wordt in de Duitse stad Münster verdacht van bedreiging en stalking van een oud-huisgenote van zijn broertje.

Dat meldt het AD vrijdag.

Lensink maakte naam als waxinelichthoudergooier, nadat hij de houder tijdens Prinsjesdag 2010 naar de Gouden Koets had geworpen. Hij ziet zijn daad als een aanklacht tegen de monarchie, die hij als hij republikein niet erkent.

Complot

Zijn advocaat George Menick bevestigt dat Lensink inderdaad in de cel zit op 30 april. Ook laat Menick weten dat Lensink ‘met grote stelligheid’ gelooft dat zijn gevangenschap onderdeel van een complot is om hem weg te houden uit Amsterdam tijdens de inhuldiging.

Schadevergoeding

Afgelopen november kwam Lensink vrij na een veroordeling tot vijf maanden cel. Lensink zat al met al bijna twee jaar in de cel.

Eerder dit jaar eiste de gooier een ton schadevergoeding voor zijn lange hechtenis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.