nederland

Wie waren er aanwezig in het paleis op de Dam?

Door Shari Deira - 30 april 2013

Koningin Beatrix ondertekende dinsdag de Akte van Abdicatie in de Mozeszaal van het Koninklijk Paleis Amsterdam en treedt daarmee af als staatshoofd. Wie waren er aanwezig bij dit historische moment?

Na Beatrix hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Akte ondertekend.

Getuigen

De akte werd daarna ondertekend door voorzitter Fred de Graaf van de Eerste Kamer en voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer. Gevolgd door de ministers, vicepresident Piet Hein Donner van de Raad van State en de leden van de deputaties uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten.

Ook commissaris van de Koningin in Noord-Holland Johan Remkes, burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam en directeur Chris Breedveld waren getuigen van de abdicatie en ondertekenen de Akte.

Familie

Bij de Abdicatie waren leden van de Koninklijke Familie aanwezig, onder wie de dochters van Willem-Alexander en Máxima, prins Constantijn, prinses Laurentien en prinses Mabel.

Een dag na de abdicatie wordt de Akte tentoongesteld in de Nieuwe Kerk. Daarna gaat het document in het archief.

Na afloop van het officiële gedeelte in het paleis heeft de balkonscène plaats. Op de Dam hebben zich tienduizenden Oranjefans verzameld om het speciale moment bij te wonen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.