nederland

Aleid Wolfsen stopt als burgemeester van Utrecht

Door Arne Hankel - 01 mei 2013

Aleid Wolfsen (PvdA) stelt zich niet beschikbaar voor een tweede termijn als burgemeester van Utrecht. Daardoor zal de stad volgend jaar een nieuwe burgemeester krijgen. Wolfsen zal geen gebruik maken van een wachtgeldregeling.

Wolfsen heeft zijn besluit vandaag bekendgemaakt aan de wethouders en de fractievoorzitters van de gemeenteraad.

Ingrijpende kwesties

‘Ik vind het iedere dag opnieuw een groot voorrecht burgemeester te mogen zijn van deze prachtige stad en haar inwoners. Ook in de tijden van intensieve raadsdebatten over ingrijpende kwesties,’ laat Wolfsen weten in een verklaring.

‘Ik heb Utrecht voorgoed in mijn hart gesloten en ik blijf er ook graag wonen. Zes jaar is een mooie periode voor een functie in het openbaar bestuur. Uiteraard blijf ik mij tot 1 januari 2014 met volle inzet en plezier inzetten voor de belangen van Utrecht en de mensen die er wonen.’

Onder vuur

Aleid Wolfsen begon op 1 januari 2008 al burgemeester van Utrecht. Daarvoor was hij bijna zes jaar lid van de PvdA-Tweede Kamerfractie.

Tijdens zijn burgemeesterschap lag hij zeer regelmatig onder vuur. Zo kreeg hij veel kritiek nadat een homostel zich gedwongen voelde om uit de stad te vertrekken nadat ze werden gepest en bedreigd.

Kritiek Samsom

Ook zorgde Wolfsen ervoor dat een complete oplage van een huis-aan-huisblad werd herdrukt omdat hij niet blij was met een artikel in de krant over zijn woonkostenvergoeding.

Hij kreeg ook stevige kritiek van parrtijgenoten, onder wie PvdA-partijleider Diederik Samsom. ‘Ik denk dat een andere burgemeester van Utrecht gelukkiger wordt en dat Utrecht gelukkiger wordt van een opvolger.’

 

PvdA-burgemeester beloofde orde op zaken te stellen, maar na drie jaar rest hem slechts bungelen Lees het Elsevier-commentaar van Eric Vrijsen: Aleid Wolfsen is totaal machteloos in Utrecht

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.