nederland

Artsen mogen gevaarlijke anticonceptiepil blijven voorschrijven

Door Anna Vossers - 17 mei 2013

Dokters mogen recepten blijven schrijven voor de omstreden anticonceptiepil Diane-35. De pil, die een verhoogd tromboserisico geeft, heeft in Nederland al tot achttien doden geleid.

Alleen als artsen patiënten goed voorlichten over de risico’s op trombo-embolieën, mogen ze de pil nog voorschrijven. Bovendien mag de pil niet meer als anticonceptiemiddel, maar alleen nog tegen acne en overbeharing worden gebruikt. Dat maakte de Europese toezichthouder op medicijnen, de EMA, vrijdag bekend.

Yrombose

Het advies is opmerkelijk, omdat in Nederland mogelijk achttien vrouwen zijn overleden als gevolg van het slikken van de Diane35-pil. Zij overleden door trombo-embolieën, bloedstolsels die zich via de aderen naar de longen of hersenen verplaatsen. De Diane-35 verhoogt het risico daarop.

Vergeleken met oudere anticonceptiepillen is de kans op trombose bij Diane-35 twee keer zo groot. Drie tot vier op de 10.000 vrouwen die de pil slikken, krijgen de ziekte. Sommige artsen zijn woedend dat de Diane-35 niet wordt verboden, omdat deze pil niet beter tegen acne werkt dan andere pillen. Ze vinden dat de pil geen voordelen heeft, maar wel tot onnodige doden leidt.

Off label

De Diane-35 (officieel: cyproteron/ethinylestradiol) is een pil tegen acne en overbeharing, die ook als anticonceptiemiddel werkt. Hij mag officieel niet als anticonceptiepil worden voorgeschreven, maar veel vrouwen gebruiken hem daar ‘off label’ toch voor.

De arts schrijft dan op dat het middel tegen acne bedoeld is, maar eigenlijk slikt de vrouw hem jarenlang om niet zwanger te worden. In Nederland slikken zo’n 160.000 vrouwen de Diane-35.

Frankrijk

Begin dit jaar ontstond er in Frankrijk paniek over de pil, toen bleek dat er vier vrouwen waren overleden die de pil hadden gebruikt. Frankrijk haalde de Diane-pil daarom meteen van de markt. Vervolgens meldden ook Nederlandse patiënten, dokters en nabestaanden massaal bijwerkingen van de Diane-35.

De Diane-35 is niet de enige omstreden anticonceptiepil: ook pillen zoals Yasmin en Marvelon geven een dubbel zo hoog risico op trombo-embolieën als de pil die huisartsen volgens hun eigen richtlijnen moeten voorschrijven voor anticonceptie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.