nederland

‘België wil stoppen met hogesnelheidstrein Fyra’

Door Shari Deira - 31 mei 2013

De Belgische spoorwegen NMBS willen niet meer verdergaan met de hogesnelheidstrein Fyra. Het nieuws wordt later vandaag officieel bekendgemaakt in een persconferentie.

Bronnen melden aan de Gazet van Antwerpen dat de raad van bestuur van de NMBS het dossier vrijdag bespreekt waarna een persconferentie volgt.

Evalueren

Vanwege de aanhoudende problemen met de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel eiste de NMBS eind januari verbetering van fabrikant AnsaldoBreda. Het bedrijf kreeg hiervoor drie maanden de tijd.

Eind april maakte de NMBS bekend de verbeteringen te evalueren en op basis daarvan een besluit zal nemen. De beslissing lijkt nu te zijn genomen. Het is nog onduidelijk op welke manier de NMBS het contract zal opzeggen.

Plaatwerk

De Fyra ging in december rijden en kampte vrijwel meteen met veel problemen. Onder winterse omstandigheden viel een stuk plaatwerk onder de trein vandaan. Vanaf eind februari laat de NS intercitytreinen rijden tussen Den Haag Hollands Spoor en Brussel.

Zowel het ministerie van Infrastructuur als de NS wil de persconferentie later vandaag afwachten. Het ministerie is ook nog in afwachting van de onderzoeksresultaten van de NS.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.