nederland

‘Bezuinigingen gevangenissen ten koste van veiligheid’

Door Anna Vossers - 21 mei 2013

De bezuinigingsplannen voor gevangenissen gaan ten koste van de veiligheid van de samenleving. Teevens plannen voor meerpersoonscellen, elektronische detentie en het sluiten van gevangenissen missen ‘een achterliggende visie’.

Dat schrijft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dinsdag in een zeer kritisch advies aan staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Jusitie (VVD). De Raad vraagt zich af ‘in hoeverre de bezuinigingen wezenlijke doelen van detentie overeind laten’.

Veiligheid

De plannen van Teeven zijn volgens de RSJ een niet goed doordachte bezuiniging ‘met negatieve gevolgen voor onder meer de veiligheid, resocialisatie en recidive van gedetineerden’.

De RSJ vraagt zich af ‘de wetgever’ zich ‘wel gerealiseerd’ heeft dat in het huidige voorstel van Teeven 80 procent van de gedetineerden mogelijk thuis komt te zitten met een enkelband. Dat zou in Teevens voorstel slechts een administratieve verandering zijn, en niet apart door de rechter worden bepaald.

340 miljoen euro

De Raad vreest dat de kans op herhaling bij gedetineerden stijgt, omdat in Teevens plannen minder ruimte is om gevangenen geleidelijk terug te laten keren in de maatschappij.

In maart maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie bekend 340 miljoen euro te willen besparen op het gevangeniswezen door onder meer de Bijlmerbajes en de Haarlemse Koepelgevangenis te sluiten, meerdere gevangenen op één cel te zetten en kortdurig gedetineerden hun straf thuis te laten zitten met een elektronische enkelband. Ook worden avond- en weekendprogramma’s voor gedetineerden afgeschaft.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.