nederland

Burgemeester Hoes: ‘Maastrichtse coffeeshops verklaren oorlog’

Door Anna Vossers - 16 mei 2013

Burgemeester Onno Hoes van Maastricht (VVD) ziet in de eigenwijze houding van coffeeshops die sinds 5 mei weer drugs verkopen aan buitenlanders een ‘oorlogsverklaring’ aan het rechtssysteem. De situatie in sommige in wijken is volgens de burgemeester ‘onbeheersbaar’ geworden.

De gemeente Maastricht gaat extra politie inzetten rondom de coffeeshops, omdat er veel overlast is door ‘massale instroom’ van drugsgebruikers die vooral uit Wallonië en Noord-Frankrijk komen om drugs in te slaan, zegt burgemeester Hoes in het Radio 1 Journaal.

Rechter

De coffeeshophouders die tegen de regels in weer wiet verkopen aan buitenlanders, hebben met hun protestactie de ‘oorlog verklaard’ aan het rechtssysteem, zegt de woedende burgemeester. Ze mogen volgens hem niet zelf een uitspraak van de rechter interpreteren als een vrijbrief om drugstoeristen weer toe te laten.

Sinds een jaar mogen coffeeshops in het zuiden van het land vanwege drugstoerisme geen hasj en wiet meer verkopen aan buitenlanders. Maar door een uitspraak van de rechter in Maastricht, die oordeelde dat een coffeeshop onterecht was gesloten toen die drugs aan buitenlanders bleef verkopen, voelen de coffeeshophouders uit Maastricht zich nu gesteund om de deuren weer te openen voor drugstoeristen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.