nederland

Burgemeester Maastricht vraagt Den Haag om extra agenten

Door Anna Vossers - 17 mei 2013

Burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht heeft meer agenten nodig om de onrust rond de coffeeshops terug te brengen. Daarom vraagt hij Den Haag om agenten naar zijn stad te sturen.

Eerder haalde Hoes extra agenten uit andere Limburgse steden vanwege de overlast rond eigenwijze coffeeshops die de deuren weer hebben geopend voor drugstoeristen. Dat stuitte echter op verzet van burgers, omdat onder meer Roermond ook overlast heeft van straatdealers. Op lokale zender L1 laat Hoes weten nu ‘in gesprek’ te zijn met Den Haag.

Dilemma

‘Er moet op korte termijn iets gebeuren om de overlast aan te pakken,’ zegt de woordvoerder van de Maastrichtse burgemeester. De situatie in sommige wijken zou volgens Hoes ‘onbeheersbaar’ zijn geworden nu er een ‘massale instroom’ van vooral Waalse en Franse drugstoeristen is.

Hoes noemt het een ‘duivels’ dilemma. Als hij de wet uitvoert, en het verbod van verkoop van hasj en wiet aan mensen die niet in Nederland wonen handhaaft, ontstaat er onrust op straat door onder meer straatdealers, en moet hij daartegen hard optreden. Daar zegt hij niet genoeg agenten voor te hebben. Maar de wet niet volgen, en de verkoop van drugs aan niet-Nederlanders toestaan, zou tegen het rechtssysteem ingaan.

Rechter

Sinds 5 mei verkopen coffeeshops in Maastricht massaal weer drugs aan buitenlanders. Dat is tegen de regels, maar de coffeeshophouders voelen zich gesteund door een uitspraak van de rechter die oordeelde dat een coffeeshop die drugs aan buitenlanders verkocht, onterecht was gesloten. Hoes liet al weten die houding van de coffeeshops te zien als een ‘oorlogsverklaring aan het rechtssysteem’.

Drie grote coffeeshops moesten van de gemeente Maastricht al tijdelijk de deuren sluiten. Bij politie-invallen bleken die zaken, die zich relatief dicht bij de grens bevinden, inderdaad drugs te verkopen aan mensen die niet in Nederland wonen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.