nederland

Comité: Dodenherdenking is geen verzoening met Duitsers

Door Servaas van der Laan - 02 mei 2013

Nationale Dodenherdenking is er om de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere vredesmissies te herdenken en dus niet de Duitse soldaten en NSB’ers. Herdenken is geen verzoening.

Dat zegt het Nationaal Comitè 4 en 5 mei in dagblad Trouw.

Het comité wil daarmee duidelijk stelling nemen tegen andere invulling van Dodenherdenking en hoopt discussies hierover voor te zijn.

SS-soldaat

Vorig jaar nog was het comitè van plan om een 15-jarige scholier tijdens de Dodenherdenking op de Dam een gedicht voor te laten lezen over de verkeerde keuze van een oudoom die zich aansloot bij de SS.

Vanwege de heftige emoties die dit opriep, besloot de organisatie het gedicht op het laatste moment te schrappen. ‘We hebben van vorig jaar geleerd,’ zegt directeur Jan van Kooten. ‘Wij snappen de emoties die dat heeft opgeroepen,’ voegt mede-directeur Nine Nooter hier aan toe. ‘Je moet op 4 mei niet de daders herdenken,’ zegt Nooter.

Vorden

Het Nationaal Comitè geeft hiermee ook direct een waarschuwing in de richting van het Achterhoekse dorpje Vorden dat vorig jaar al van plan was om ook tien soldaten uit het nabij geleden Duitsland te herdenken op 4 mei.

Een rechter stak daar toen nog een stokje voor, maar had dat niet mogen doen, zo werd in hoger beroep bepaald. Een burgemeester mag zelf bepalen hoe hij de Dodenherdenking in zijn gemeente invult. De kans is dan ook groot dat de herdenking van de Duitse soldaten dit jaar wel doorgaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.