nederland

Complottheorieën meest populair bij SP- en PVV-stemmers

Door Servaas van der Laan - 22 mei 2013

Stemmers op politieke uitersten als de PVV en de SP zijn het meest vatbaar voor complottheorieën. Christelijke stemmers geloven het minst vaak in een samenzwering.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit, schrijft dagblad Trouw.

Aluhoedjes

Op sociale media worden ze gekscherend ‘aluhoedjes’ genoemd: mensen die een aluminium hoofddeksel zouden dragen om hersenspoeling op afstand te voorkomen. Maar de complotdenkers zijn in Nederland groter in getal dan men zou denken.

Meer dan een kwart van de PVV-stemmers, bijna een kwart van de 50Plus-stemmers, 15 procent van GroenLinks-kiezers en een achtste van de SP- en PvdA-kiezers gelooft dat overheden verzwijgen dat er wel eens ufo’s op aarde landen.

Samenzwering

Theoriën dat een politicus als Robert Kennedy door de CIA zou zijn vermoord, of dat de Britse geheime dienst achter de dood van Ladi Di zat, worden het meest voor waar aangenomen in SP- en PVV-kringen, zo ontdekten de wetenschappers.

De samenzweringsverbanden gaan het meest aan kiezers op het CDA, ChristenUnie en de SGP voorbij. Maar in de christelijke kringen wordt wel vaak gedacht dat de opwarming van de aarde bewust wordt overdreven.

Eigen waarheid

Uiteindelijk gelooft ieder zijn eigen waarheid. PvdA-kiezers geloven in een complot van de banken terwijl VVD’ers in ‘Global Warming’ een samenzwering van wetenschappers zien.

Complotdenken is zeker geen Nederlands fenomeen. Zo denkt de helft van de inwoners van New York dat de overheid informatie achterhoudt over de aanslag op de Twin Towers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.