nederland

‘Daders ontlopen vaker straf door bezuinigingen OM’

Door Shari Deira - 24 mei 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) krijgt te maken met miljoenenbezuinigingen. Officieren van justitie zullen hierdoor vaker zaken moeten seponeren waardoor daders hun straf ontlopen.

Dat zegt Maria van Schepop, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor de Rechtspraak, vrijdag in televisieprogramma Nieuwsuur.

Bezuinigingen

Van Schepop zegt dat de kans op gerechtelijke dwalingen ook groter wordt door de bezuinigingen. Uit vertrouwelijke stukken die het nieuwsprogramma in handen heeft, blijkt dat minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) 110 miljoen euro op het OM gaat bezuinigen.

De grootste klappen zullen vallen op het hoofdkantoor van het college van procureurs-generaal en bij het ondersteunend personeel. Van Schepop vreest dat zaken te lang zullen blijven waardoor het recht te lang op zich laat wachten, ‘wat voelt als onrecht’.

Straf

Van Schepop is ook bang dat daders vaker de dans zullen ontspringen. ‘Ik ben bang dat officieren in toenemende mate zaken gaan seponeren. Dat betekent dat mensen hun straf ontlopen.’

Ook is ze bang dat de kwaliteit bij het OM onder druk komt te staan. ‘En dan moet je denken aan nieuwe gerechtelijke dwalingen, zoals de Puttense moordzaak.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.