nederland

EenVandaag verwijdert reportage over jihadisten na bedreigingen

Door Claartje Vogel - 14 mei 2013

Actualiteitenprogramma EenVandaag heeft een reportage over jihadisten van internet gehaald. De ouders van jonge jihadstrijders die in beeld kwamen, werden bedreigd door radicale moslimgroepen.

Dat meldt De Telegraaf dinsdag. De tv-reportage werd op 6 mei uitgezonden en was tot voor kort terug te zien op Uitzendinggemist.nl.

Ronselaars

In de uitzending vertellen Marokkaanse ouders en familieleden hoe hun kinderen en broers worden geronseld om als jihadisten te vertrekken naar Syrië. Haagse radicale moslimgroepen herkenden de sprekers, ondanks de vage beelden.

De familieleden kregen zulke bedreigende reacties, dat EenVandaag besloot de uitzending te verwijderen. Hoofdredacteur Jan Kriek zegt: ‘Zelfcensuur is een zeldzame stap. Het was een zware beslissing, maar we konden niet anders om onze bronnen te beschermen.’

Omroep West

De reportage was een samenwerkingsproject tussen EenVandaag en de Haagse regionale zender Omroep West. De beelden zijn nog wel op de website van Omroep West te zien.

De families zeiden in de reportage dat zij willen dat de ronselaars worden opgepakt. ‘Ik ben mannen met baarden gaan haten,’ vertelt een moeder, ‘als ik die ronselaars zie, wil ik hun baarden eraf branden met kokend water.’

Tegen twee vermeende ronselaars is drie keer aangifte gedaan en de Haagse recherche onderzoekt de zaak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.