nederland

Energiemaatschappij erkent liegen over groene stroom

Door Arne Hankel - 14 mei 2013

In paginagrote advertenties in een aantal kranten biecht de Nederlandse Energie Maatschappij op met groene stroom te sjoemelen. Niet alleen trekt de NEM zelf het boetekleed aan, ook beweert de energieleverancier dat concurrenten eveneens de klant voorliegen.

‘In Nederland wordt niet eens genoeg groene stroom opgewekt om te leveren aan iedereen die daar om gevraagd heeft. Bovendien wordt het grootste deel van de in Nederland geproduceerde groene stroom opgewekt uit zogeheten biomass,’ schrijft de NEM in de advertentie met de kop ‘Jokkebrokken’.

Certificaten

Daarbij, zo beweert de NEM, maken energieleveranciers ‘hun grijze stroom groen’ door bepaalde certificaten ‘bijvoorbeeld in Noorwegen te kopen bij waterkrachtcentrales’.

De aanschaf van die certificaten kostte de NEM omgerekend 1,44 euro per Nederlands gezin dat groene in plaats van grijze stroom van het bedrijf afneemt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.