nederland

‘Fred Teeven zat met Willem Holleeder in café’

Door Anna Vossers - 29 mei 2013

Willem Holleeder, vechtsporter Dick Vrij en de huidige staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) zouden elkaar in 2005 in een café hebben ontmoet. Het Openbaar Ministerie (OM) zou deze informatie hebben achtergehouden.

Dat zegt een getuige in een proces over afpersingen dat wordt gehouden in de ‘bunker’ in Amsterdam-Osdorp.

Zandvoort

Het café in Zandvoort waar de drie elkaar in 2005 zouden hebben ontmoet, was eigendom van de broer van de getuige. De echtgenote van de getuige bevestigt de bewering, die de rechter nu laat onderzoeken. Volgens de getuige zou hij al eerder een verklaring hebben afgelegd over deze ontmoeting, maar hield het Openbaar Ministerie de informatie achter.

Waarvoor de drie elkaar zouden hebben ontmoet, is niet bekend. Fred Teeven, nu staatssecretaris van Justitie (VVD), was in 2005 als officier van justitie betrokken bij een groot onderzoek naar Holleeder.

Dat onderzoek werd ingesteld na de moord op Willem Endstra, die in de periode voor zijn dood werd afgeperst. Holleeder werd in die zaak uiteindelijk veroordeeld voor afpersing en kwam anderhalf jaar geleden vrij.

Opgepakt

Holleeder en Dick Vrij werden maandag opgepakt vanwege een groot politieonderzoek naar witwassen, afpersing, zware mishandeling, bezit van vuurwapens en handel in softdrugs.

Dick Vrij is een vechtsporter en viel in november Willem Holleeder aan op een terras in Amsterdam-Zuid. Holleeder raakte gewond bij het incident.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.