nederland

Geldtransportbedrijf Brink’s wil personeel bewapenen

Door Anna Vossers - 13 mei 2013

Brink’s Nederland heeft een wapenvergunning voor zijn personeel aangevraagd. De overheid kan de veiligheid van het geldtransportbedrijf niet garanderen.

Dat zegt Sjouke de Graaf, hoofd beveiliging van Brink’s Nederland, maandag in EenVandaag. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD) zegt dat bewapening van geldtransportbedrijven geen optie is.

Leger

Het geldtransportbedrijf Brink’s Nederland werd meerdere malen overvallen met zware explosieven en automatische wapens. De Graaf spreekt van ‘invasies’ en ‘aanslagen’, die Brink’s Nederland miljoenen kosten en de veiligheid van het personeel in gevaar brengen.

Brink’s klaagt dat de overheid niet in staat is gebleken de ‘zeer professionele bendes’ te stoppen, die overvallen plegen op gelddepots en -transporten. Volgens De Graaf moet ‘inzet van het leger worden overwogen’.

In maart wisten criminelen nog de deur van een gelddepot in het Brabantse Best open te blazen met explosieven. Nadat ze een onbekend bedrag hadden buitgemaakt, wisten ze met snelle auto’s te ontkomen. Agenten staakten de achtervolging toen de overvallers hen met automatische wapens beschoten.

Protocol

De overval in Best volgde op een serie gewelddadige overvallen op geldtransportbedrijven. In april werd op een vergelijkbare manier een Luxemburgs geldbedrijf aangevallen, vorig jaar een depot van geldtransportbedrijf G4S in Nieuwegein, en in 2011 was zowel een depot in het Duitse Duren als een vestiging van Brink’s in Amsterdam Zuid-Oost het doelwit van zwaarbewapende overvallers.

De politie heeft een speciaal protocol voor de beveiliging van geldbedrijven ingesteld sinds de gewelddadige overval op het depot van Brink’s in Amsterdam Zuid-Oost twee jaar geleden. De politie en speciale eenheden moeten zo snel mogelijk aanwezig zijn als er een overval wordt gepleegd, maar de daders wisten telkens te ontkomen.

Crimineel netwerk

De overvallen in Nederland zijn waarschijnlijk gepleegd door een crimineel netwerk uit België, meldt EenVandaag. Het zou gaan om ‘een paar honderd’ criminelen die zeer moeilijk te pakken zijn en hun werkterrein naar Nederland hebben verlegd. De politie heeft veel informatie over de criminelen, maar nog niet genoeg om ze op te pakken.

In België mogen, zoals in 54 andere landen waar Brink’s werkt, beveiligingsbedrijven zich al bewapenen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.