nederland

‘Gevangenisplan Teeven onbetaalbaar vanwege subsidies’

Door Servaas van der Laan - 28 mei 2013

Het plan van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) om in te grijpen in de gevangeniswereld, is geen bezuiniging, maar kost juist extra geld. Alleen aan uitkeringen en subsidies gaat het ministerie al voor 550 miljoen euro het schip in.

Dat blijkt uit onderzoek van gemeenten en provincies.

Teeven wil zesentwintig gevangenissen sluiten, een bezuiniging die 340 miljoen euro zou moeten opleveren. Maar het afschrijven op de gevangenisgebouwen kost al 400 miljoen euro, zo blijkt uit het rapport.

Uitkeringen

De staatssecretaris zou zich ook rijk rekenen door de sanering van 3400 arbeidsplaatsen. De afvloeiregelingen en uitkeringen veroorzaken volgens het rapport een kostenpost op van 583 miljoen euro. Al met al zou er een gat van een miljard euro in het plan zijn geslopen.

‘Het onderzoek wijst uit dat de arbeidsplaatsen vooral verloren gaan op plaatsen waar de werkloosheid al groot is’, zegt Hans Jansen namens de gemeente Heerhugowaard. ‘Teeven wentelt de kosten af op de gemeenten.’


Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.