nederland

Hoogleraar schrijft managementboek over

Door Anna Vossers - 30 mei 2013

Een Vlaamse hoogleraar die lesgaf aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) blijkt gepromoveerd te zijn op een proefschrift dat grotendeels overgeschreven is van een veelgebruikt managementboek. De universiteit heeft de hoogleraar Criminologie per direct op non-actief gezet.

Dat meldt Vlaamse krant De Morgen donderdag.

Complexiteit

Eerder deze week ontnam de Vrije Universiteit Brussel, waar de man gepromoveerd was op de complexiteit van criminele organisaties, Patrick van Calster zijn doctorstitel. Voor de Groningse universiteit was dat aanleiding om de man per direct op non-actief te zetten. Van Calster werkte sinds 2010 aan de RUG, daarvoor werkte hij aan de Universiteit Leiden.

De Groningse universiteit stelt samen met de Universiteit Leiden een onderzoek in naar de wetenschappelijke integriteit van Van Calster.

Vorig jaar kwam ook al een Vlaamse hoogleraar die in Nederland werkzaam was in het nieuws vanwege wetenschapsfraude. Die diende zelf zijn ontslag in toen bekend werd dat een deel van zijn onderzoek gebaseerd was op verzinsels.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.