nederland

Kabinet maakt einde aan onduidelijkheid over rookverbod

Door Anna Vossers - 03 mei 2013

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA) wil dat vanaf 1 juli 2014 het algehele rookverbod in de horeca geldt. Hij is daarvoor een wijziging gestart in de Tabakswet.

Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de website.

Wetswijziging

De wetswijziging moet een einde maken aan alle onduidelijkheid die de afgelopen twee jaar was ontstaan over roken in kleine café’s. In januari stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor een initiatief van de ChristenUnie om het gedoogbeleid voor roken in kleine bars af te schaffen.

In oktober krijgt de Tweede Kamer het wijzigingsvoorstel aangeboden. Uiterlijk 1 juli 2014 moet de wijziging ingaan.

Sociale norm

Om de wet te handhaven komt er een ‘tabaksteam’, zegt Van Rijn. Maar een volledig rookvrije horeca op korte termijn, daar gelooft van Rijn zelf ook niet in. ‘Uiteindelijk moeten wij met elkaar toe naar een stevigere sociale norm, het moet normaal worden dat er nergens in de horeca wordt gerookt.’

Eenmanszaken

Al in april werd het door een uitspraak van het gerechtshof in Den Haag verboden in kleine café’s te roken. De rechter oordeelde toen dat de Nederlandse uitzondering van het rookverbod voor eenmanszaken in strijd was met regels van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Vanaf juli 2011 mocht in kleine café’s zonder personeel gerookt worden als de caféhouder dat wilde. Ook in grotere bars kwam de asbak weer steeds vaker op tafel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.