nederland

‘Koeweit grijpt de macht in Amsterdamse moskee’

Door Arne Hankel - 25 mei 2013

Een topambtenaar van het ministerie van Religieuze Zaken in Koeweit is de nieuwe bestuursvoorzitter van de Blauwe Moskee in Amsterdam-Slotervaart. Mutlaq Alqarawi is gelieerd aan de Moslimbroederschap.

Dat meldt Het Parool zaterdag.

Macht

Door de benoeming van Alqarawi is de moskee volgens de krant feitelijk in handen van Koeweit.

Sinds dinsdag staat Alqarawi bij de kamer van koophandel vermeld als voorzitter van eigenaar van het gebouw Europe Trust Nederland. De trust beheert de moskee. Alqarawi is assistent undersecretary in Koeweit.

Bekeerlingen

Volgens ingewijden zwaait hij al langer de scepter in de moskee. In de bestuursvergadering afgelopen augustus werd hij ook al moskeevoorzitter genoemd. Tijdens die vergadering hamerde Alqarawi op het werven van bekeerlingen.

De focus op bekeerlingen staat buurtbewoners in de Amsterdamse wijk tegen. De Blauwe Moskee was bedoeld als buurtmoskee, maar er komen veel mensen van buiten de wijk. Onder hen veel autochtone, bekeerde Nederlanders.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.