nederland

Koning Willem-Alexander legt krans tijdens Dodenherdenking

Door Arne Hankel - 04 mei 2013

Met twee minuten stilte heeft Nederland om 20.00 uur de oorlogsslachtoffers herdacht die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Koning Willem-Alexander legde samen met koningin Máxima voorafgaand aan de twee minuten stilte een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

In heel Nederland werd zaterdag stilgestaan bij alle burgers en militairen die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en vredesmissies zijn omgekomen.

Premier Rutte

De nationale Dodenherdenking begon in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het is het eerste publieke optreden van koning Willem-Alexander en koningin Máxima na de Inhuldiging afgelopen dinsdag. Prinses Beatrix was niet bij de herdenking aanwezig.

Premier Mark Rutte (VVD) legde op de Dam een krans namens de ministerraad. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer legden een krans bij het monument op de Dam namens de Staten-Generaal.

Herdenken Duitsers

Op veel plaatsen in Nederland werden zaterdag herdenkingen gehouden.

Het Nationaal Comité 4 en 5 Mei benadrukte donderdag dat Duitsers en foute Nederlanders niet worden herdacht tijdens de herdenking. Hierover ontstond vorig jaar onduidelijkheid door een gedicht dat ging over iemand die zich aansloot bij de Waffen-SS en sneuvelde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.