nederland

Koninklijk paar bezoekt Groningen en Drenthe

Door Anna Vossers - 28 mei 2013

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bezoeken dinsdag de provincies Groningen en Drenthe. Duizenden mensen staan dinsdagochtend langs de wandelroute die het koninklijk paar aflegt langs onder meer de Grote Markt en de Martinikerk in Groningen.

Groningen en Drenthe zijn de eerste bestemmingen in een serie bezoeken van het paar aan alle provincies. De twee leggen de provincietour af zodat zoveel mogelijk mensen ‘de gelegenheid krijgen om de Koning en Koningin te zien en te ontmoeten’, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

Ereburgers

Op het programma in Groningen stonden onder meer een draaiorgelversie van het Gronings volkslied, een optreden van een kindercircus. Ook benoemde de stad Groningen de Koning en Koningin tot ereburgers.

Later op de dag gaat het koningspaar naar Roden, Dwingeloo, Beilen en Asssen in Drenthe.

Kennismakingsronde

In 2001 deden Willem-Alexander en Maxima ook een kennismakingsronde door het land, maar die serie bezoeken was inhoudelijker dan de tour die ze in mei in juni van dit jaar afleggen. Maxima moest in 2001 nog worden bijgespijkerd over hoe onder meer het bestuur van Nederland werkt en ging toen bijvoorbeeld langs bij waterschappen.

In mei en juni bezoekt het koningspaar alle provincies. In elke provincies bezoeken de Koning en Koningin in de hoofdstad en een aantal andere dorpen en steden. Donderdag zijn Gelderland en Utrecht aan de beurt.

Het laatste bezoek van de tour staat gepland op vrijdag 21 juni. Dan gaan koning Willem-Alexander en koningin Maxima naar Zeeland en Zuid-Holland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.