nederland

Loonkosten ambtenaren stijgen ondanks bevroren salaris

Door Anna Vossers - 22 mei 2013

Hoewel de ambtenarensalarissen sinds 2011 bevroren zijn en er veel minder ambtenaren zijn dan een paar jaar geleden, is de overheid jaarlijks niet minder geld kwijt aan salarissen. De overheid bezuinigt daardoor per saldo nauwelijks op eigen personeel.

Dat meldt het Financieel Dagblad, dat gegevens van het salarisverwerkingsbedrijf van de overheid heeft geanalyseerd.

Premies

Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2009 zijn heeft de rijksoverheid 7000 minder ambtenaren in dienst, er werkten vorig jaar 117.000 ambtenaren. Hun salaris wordt al twee jaar niet meer automatisch verhoogd, een maatregel die volgens het regeerakkoord nog blijft gelden tot en met 2014.

Hoewel de lonen zijn bevroren, is de overheid toch gemiddeld 3500 euro per ambtenaar kwijt aan de jaarlijkse loonsom vergeleken met voor de crisis. Dat komt doordat pensioen- en loonverzekeringspremies zijn gestegen, en de overheid bovenop de salarissen geld kwijt is aan het uitbetalen van vakantiedagen en ontslagvergoedingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.