nederland

Maastricht krijgt extra agenten voor aanpak drugsoverlast

Door Anna Vossers - 17 mei 2013

Burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht krijgt extra agenten om de drugoverlast rondom coffeeshops aan te pakken. Dat heeft hij afgesproken met minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie (VVD).

De woordvoerder van Hoes maakte dit vrijdag bekend. Hoeveel agenten naar Maastricht gaan, is nog niet duidelijk.

Overlast

Hoes had Opstelten om extra mankracht bij de politie gevraagd, omdat Maastricht sinds 5 mei kampt met overlast van coffeeshops die de deuren weer hebben geopend voor hasjrokers van over de grens. Hulp van agenten uit andere Limburge steden leidde tot kritiek, omdat die ook agenten nodig hebben voor de aanpak van onder meer straatdealers.

De situatie in sommige wijken zou volgens Hoes ‘onbeheersbaar’ zijn geworden nu er een ‘massale instroom’ van vooral Waalse en Franse drugstoeristen is.

Oorlogsverklaring

Coffeeshophouders mogen geen drugs verkopen aan buitenlanders, maar doen dat toch weer. Ze voelen zich gesteund door een uitspraak van de rechter die oordeelde dat een coffeeshop die drugs aan buitenlanders verkocht, onterecht was gesloten.

Hoes liet al weten die houding van de coffeeshops te zien als een ‘oorlogsverklaring aan het rechtssysteem’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.