nederland

Meer jongeren in geestelijke gezondheidszorg

Door Shari Deira - 02 mei 2013

Er kwamen de afgelopen jaren meer jongeren in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) terecht. Het aantal jongeren steeg tot een kwart miljoen. GGZ Nederland plaatst een kanttekening bij de forse stijging.

Het aantal jongeren tussen de nul en zeventien jaar dat te maken had met curatieve ggz, dat is zorg gericht op genezing zoals bijvoorbeeld hulp door psychologen, steeg tussen 2008 en 2010 met 31 procent.

Hulp

GGZ Nederland voerde onderzoek uit naar het aantal jongeren dat terecht is gekomen in de ggz, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Volgens een woordvoerder van de organisatie stijgen de cijfers niet alleen omdat meer jongeren hulp nodig hebben.

Het beeld zou vertekenend zijn omdat er de afgelopen jaren hard wordt gewerkt om wachtlijsten in te perken.

GGZ Nederland heeft ongeveer een kwart miljoen jeugdige cliënten. De stijging wordt verder ook veroorzaakt doordat privé-instellingen bijvoorbeeld ook dyslexie meerekenen in de zorg. Hierdoor valt het aantal hoger uit.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.