nederland

Nederland in top-10 gelukkigste landen

Door Claartje Vogel - 28 mei 2013

Nederland staat op plaats acht van gelukkigste ontwikkelde landen ter wereld. Inwoners van Australië hebben het het best getroffen: zij staan bovenaan op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en levensverwachting.

Dat maakt de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) dinsdag bekend in de Better Life Index 2013.

De OECD rangschikt jaarlijks 34 ontwikkelde landen op basis van werkgelegenheid, gezondheid, inkomen, milieu en scholing. Australië staat voor de derde keer op nummer één. Op nummer twee en drie staan Zweden en Canada.

Balans werk-privé

Nederland staat op de achtste plaats en scoort bovengemiddeld op gebied van gezondheid, balans tussen werk en privé en algehele tevredenheid over het leven.

Vorig jaar stond Nederland ook al op de achtste plaats, maar haalde toen een lagere score wat betreft de balans tussen werk en privé. In 2012 haalde Nederland een 9, nu een 9,4. Ter vergelijking: Australië scoort slechts een 6,5.

Inkomen

Het inkomen is dit jaar gedaald, maar nog steeds gemiddeld hoger dan in andere landen die het OECD onderzocht. Nederland haalde een 5,5 terwijl Australië met een 4,5 werd beoordeeld.

Er is wel een aanzienlijke inkomenskloof: de rijkste 20 procent van de Nederlanders verdient bijna vijf keer zoveel als de armste 20 procent.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.