nederland

Nog steeds geen lente: koudste 23 mei ooit

Door Shari Deira - 23 mei 2013

Het is de hele maand al nat en koud maar vandaag breekt het herfstachtige weer een record. Donderdag 23 mei kan de boeken in als de koudste 23 mei ooit. Het was in De Bilt niet warmer dan 10,3 graden. Het oude record stond op 10,4 graden in 1975.

De laagste maximumtemperatuur is gemeten in Zuid-Limburg, meldt Weeronline. Daar werd het lokaal niet warmer dan 8,4 graden.

Lucht

Volgens weerinstituut KNMI is het niet ondenkbaar dat deze lente de koudste wordt sinds 1962. Vooral maart was uitzonderlijk koud vanwege de koude lucht die werd aangevoerd vanuit Oost-Europa.

De oostelijke stroming werd in standgehouden door een zeer krachtig hogedrukgebied van Groenland naar Siberië en lagedruk boven Europa.

Grijs

De maand mei biedt meestal de eerste zomerse dagen met een gemiddelde temperatuur van rond de 18 graden. Het ziet er ook niet naar uit dat het weer snel beter wordt.

In het weekend blijft het grijs en valt van tijd tot tijd regen, voorspelt Weeronline. De temperaturen liggen nog steeds lager dan normaal. Volgende week stijgt de temperatuur langzaam maar blijft het weer wisselvallig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.