nederland

OM in beroep tegen opheffen tbs in zaak Maja Bradaric

Door Claartje Vogel - 31 mei 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter om de tbs van Goran M. op te heffen. Goran M. bedacht de moord op de zestienjarige Maja Bradaric en voerde die ook uit.

Een woordvoerder maakt vrijdag bekend dat het OM zich niet neerlegt bij de uitspraak van de rechter eerder die dag. Zolang er geen uitspraak is in hoger beroep, komt Goran M. niet vrij.

Moord

De destijds achttienjarige Goran M. en de toen negentienjarige Ferdi Ö. wurgden hun bevriende scholier Maja Bradaric tijdens een autorit vanuit Nijmegen. Ze overgoten haar lichaam met benzine en staken het in brand. De jongens bedachten de moord samen en feliciteerden elkaar na afloop.

Deskundigen oordeelden dat M. een stoornis had. Hij werd in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Volgens zijn behandelaars is hij hiervan genezen, al is hij nog steeds gevoelig voor vernedering en krenking.

Verzoek verlenging

Het OM had verzocht om de tbs een jaar te verlengen uit angst voor herhaling. Het is niet vooraf te zeggen of M.’s stoornis weer opleeft als hij uit de kliniek komt.

De rechtbank besloot de terbeschikkingstelling op te heffen, omdat er geen incidenten zijn geweest, onbegeleide verloven goed gaan en M. in staat is tot zelfreflectie.

Het OM gaat in beroep tegen die uitspraak, waardoor Goran M. vast blijft zitten.

Straffen

Medepleger Ferdi Ö. zit een gevangenisstraf van twaalf jaar uit. De zeventienjarige Goran P. wist van de plannen en gaf M. tijdens de moord een touw om het meisje te wurgen. Hij kreeg vijf jaar celstraf.

Een vijftienjarige vriendin van Bradaric wist eveneens van de plannen, maar waarschuwde niemand. Zij kreeg vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.