nederland

Ook asielzoekers in Rotterdam in hongerstaking

Door Shari Deira - 07 mei 2013

Ook asielzoekers in het detentiecentrum bij de luchthaven in Rotterdam zijn in hongerstaking gegaan. Het gaat om zo’n zestig asielzoekers die ontevreden zijn over hun behandeling en onmiddellijke vrijlating eisen.

Dat melden dagbladen AD en Trouw dinsdag. Maandag werd al bekend dat een groep asielzoekers in een detentiecentrum bij Schiphol in hongerstaking is gegaan.

Gek

De demonstranten zijn vooral vreemdelingen die aan de grens zijn geweigerd en uitgeprocedeerde illegalen. Ze worden opgesloten om hen ‘beschikbaar te houden’ voor vertrek uit Nederland.

Volgens de asielzoekers is het Nederlandse asielbeleid onmenselijk omdat ze nauwelijks buiten hun cel mogen en er geen activiteiten zijn. Het is een “sick building” waar iedereen gek wordt,’ zegt advocaat Frank van Haren, die de asielzoekers vertegenwoordigt tegen het AD.

Eten

Het ministerie van Veiligheid en Justitie meldde maandag dat zeventien asielzoekers weer waren gaan eten, maar later op de dag gingen tien asielzoekers in hongerstaking.

Staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel) komt voor de zomer met zijn visie voor een humaner asielbeleid. Mogelijk komt hij ook met een andere aanpak voor de grensdetentie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.