nederland

Openbaar Ministerie eist zes jaar tegen vader voor doodslag grensrechter

Door Anna Vossers - 31 mei 2013

Het Openbaar Ministerie (OM) in Lelystad eist zes jaar tegen de enige volwassen verdachte van het geweld tegen grensrechter Richard Nieuwenhuizen, El-Hassan D (51). Hij is schuldig aan doodslag, net als zes minderjarige verdachten.

Dat maakt het OM vrijdag bekend.

Eisen

De achtste verdachte, Daveryon B. (15) wordt alleen schuldig geacht aan openlijk geweld, waarvoor het OM 30 dagen jeugddetentie eist, waarvan dertien dagen voorwaardelijk. Hij viel de grensrechter niet aan, maar vocht met de keeper van de tegenstander Buitenboys.

De andere jongens zijn net als de vader schuldig aan doodslag. Tegen de enige verdachte die bekende Nieuwenhuizen te hebben geschopt, Yassin D. (16), wordt twaalf maanden celstraf geëist, waarvan twee voorwaardelijk.

Fady F. (16), Mohamed K. (18) en Ibrahim C. (16), die in het proces niets wilden zeggen en zich telkens op hun zwijgrecht beriepen, krijgen 24 maanden celstraf geëist, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Othman K. (16) en Souffian B. (17) krijgen als het aan het OM ligt dezelfde straf.

Over twee weken volgt de uitspraak.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.