nederland

Opnieuw crisis bij VU medisch centrum Amsterdam

Door Arne Hankel - 17 mei 2013

Er zijn opnieuw ernstige problemen bij het VU medisch centrum in Amsterdam. Alle longartsen in het Amsterdamse ziekenhuis verwijzen patiënten die een operatie moeten ondergaan, door naar longchirurgen in andere ziekenhuizen.

Dat schrijft de Volkskrant vrijdag.

Angstcultuur

Er heerst een angstcultuur en er zijn conflicten tussen medische specialisten, zeggen verschillende bronnen tegen het dagblad.

De longartsen vinden dat de veiligheid van hun patiënten in gevaar is, omdat er te weinig opererende longchirurgen zijn en hebben daarom unaniem besloten hun longpatiënten niet meer door te sturen voor operaties bij de longchirurgen in hetzelfde ziekenhuis.

Verscherpt toezicht

Negen maanden geleden werd de longafdeling van het ziekenhuis al gesloten. Toen stelde de Inspectie voor de Gezondheidszorg het ziekenhuis onder verscherpt toezicht. Het toezicht werd drie maanden geleden opgeheven, maar er is niets verbeterd.

Meerdere bronnen binnen het ziekenhuis stellen tegen de Volkskrant dat de nieuwe raad van bestuur niet heeft kunnen voorkomen dat de problemen blijven voortwoekeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.