nederland

Primeur Willem-Alexander bij eedaflegging in De Nieuwe Kerk

Door Lucas Gasthuis - 02 mei 2013

Koning Willem-Alexander heeft een nieuwigheid geïntroduceerd bij de inhuldigingsplechtigheid in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, afgelopen dinsdag. Anders dan zijn voorgangers bleef hij staan toen de leden van de verenigde vergadering van de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal de eed of belofte aflegden.

Dat zijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder hiervan afzagen, kan te maken hebben met het gewicht van de hermelijnen mantel en de duur van dit deel van de plechtigheid, circa een half uur.

Respect

Het blijven staan wordt gezien als een mooi gebaar van respect voor de parlementaire democratie.

Reeds in zijn eerste zin van zijn Inhuldigingstoespraak liet koning Willem-Alexander blijken dat hij slechts de gast was van het parlement. ‘Vandaag ben ik naar uw Verenigde Vergadering gekomen om als uw Koning te worden beëdigd en ingehuldigd.’

Democratie

Ook onderstreepte hij dat het Nederlandse koningschap onlosmakelijk verbonden geraakt is met de parlementaire democratie. ‘Deze inhuldiging en de eed die ik straks afleg, bevestigen dat verbond.’

Overigens wordt iedereen geacht te gaan staan als de nieuwe Koning (of Koningin) de eed aflegt tijdens de Inhuldiging.

Terechtwijzing

Volgens sommige aanwezigen heeft de nieuwe Koning niet alleen door te gaan staan zijn respect willen tonen, maar kan het daarnaast ook gezien worden als kleine terechtwijzing voor de twaalf parlementariërs die weigerden de eed of belofte af te leggen, hoewel dit door de wet wordt voorgeschreven.

Op deze houding van de twaalf is veel kritiek gekomen. De overige 209 onderschreven met hun eed of belofte de plechtige verklaring van voorzitter Fred de Graaf. Vier parlementariërs waren dinsdag verhinderd.

Prinses Amalia

Mogelijk dat prinses Amalia als zij over een paar decennia Koningin wordt de volgende modernisering kan bewerkstelligen door te gaan staan bij het voorlezen van de Inhuldigingsrede.

Dan moet er wel iets worden verzonnen voor de loodzware, antieke en inmiddels wat mottige hermelijnen mantel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.