nederland

Rechtszaak ‘geklapt’ vanwege relatie agent met slachtoffer

Door Anna Vossers - 03 mei 2013

Een rechercheur die bewijs had verzameld in een strafzaak over mensenhandel en huiselijk geweld, bleek tijdens het onderzoek een relatie te hebben gekregen met het 21-jarige slachtoffer. Het bewijs is daarom volgens de rechter niet meer bruikbaar.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag.

Relatie

Afgelopen zomer had een 21-jarige vrouw een aantal meldingen gedaan van huiselijk geweld door haar 25-jarige vriend. Later vertelde ze dat die vriend haar ook tot prostitutie had gedwongen.

De man werd in januari aangehouden. Nu blijkt dat een van de rechercheurs die het onderzoek naar de gedwongen prostitutie deed een relatie heeft gekregen met de vrouw.

Vrije voeten

De rechter in Den Haag vond daarom het bewijsmateriaal dat de rechercheur had verzameld niet meer geldig. Bovendien zou de relatie van de agent en de vrouw de belangen van de verdachte hebben geschonden. Het OM mag van de rechtbank de verdachte niet meer vervolgen. De verdachte is nu op vrije voeten.

De rechercheur is inmiddels uit zijn functie gezet en er loopt een intern onderzoek naar hem.

Hoger beroep

De officier van justitie noemt het gedrag van de rechercheur ‘zeer laakbaar’, maar het OM is van mening dat het bewijsmateriaal voor huiselijk geweld nog wel geldig is.

De rechercheur had volgens het OM niet aan dat gedeelte van het onderzoek meegewerkt. Het OM gaat nu in beroep omdat het de verdachte alsnog wil vervolgen tegen huiselijk geweld.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.