nederland

‘Republikeinen op de Dam opgepakt door persoonsverwisseling’

Door Shari Deira - 01 mei 2013

Demonstranten Hans Maessen en Joanna van der Hoek werden dinsdag opgepakt vanwege een persoonsverwisseling. Maessen werd door de politie aangezien voor iemand anders, die niet op de Dam mocht komen en werd daarom gearresteerd.

Dat heeft de politie woensdag gezegd tegen de NOS. De politie erkent dat er fouten zijn gemaakt wat betreft de arrestatie van de twee.

Politie

Campagneleider Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap werd dinsdag verzocht de Dam te verlaten. Toen hij weigerde, werd hij door de politie afgevoerd.

Van der Hoek, van de actiegroep ‘Het is 2013’, stond naast Maessen en werd opgepakt voor ‘verstoring van de openbare orde’, laat de politie weten.

Onderzoek

De politie heeft dinsdag al excuses aangeboden voor de actie. De twee werden na 3 uur hechtenis vrijgelaten en teruggebracht naar het centrum van Amsterdam.

Het Nieuw Republikeins Genootschap gelooft niet dat de agenten de actievoerders per ongeluk hebben gearresteerd. Het genootschap wil daarom een aanvullend onderzoek naar de arrestatie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.