nederland

Ronald Plasterk trekt DigiD’s van spookburgers in

Door Claartje Vogel - 27 mei 2013

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse zaken, PvdA) heft de DigiD’s op van honderdduizend spookburgers. DigiD is het digitale identificatiesysteem van de overheid. Dankzij die nieuwe maatregel kunnen ze geen fraude met toeslagen meer plegen.

Dat schrijft Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer over de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA).

Vertrokken Onbekend Waarheen

De spookburgers zijn personen die staan geregistreerd als Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW). Deze personen staan nog wel in de GBA omdat ze zich nooit hebben uitgeschreven, maar de overheid neemt aan dat ze zijn vertrokken naar het buitenland. In 2012 waren 427.000 personen als VOW geregistreerd.

Minister Plasterk denkt dat 100.000 van deze VOW’s toch in Nederland zijn. ‘Deze mensen hebben er wellicht baat bij om onder de radar te blijven, bijvoorbeeld om geen verkeersboetes te betalen,’ schrijft de minister.

Boven water

Minister Plasterk stelde een werkgroep in om deze personen boven water te krijgen. Deze groep gaat onder andere gegevens van de GBA en DigiD naast elkaar leggen en letten op ‘opvallende aanvraag- en gebruikspatronen’.

Als blijkt dat een persoon fraude pleegt met toeslagen, wordt zijn DigiD opgeheven. Hij kan dan geen digitale aanvragen meer doen. De werkgroep gaat ook extra controleren in huishoudens waar meer dan vier personen staan ingeschreven, die geen familie van elkaar zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.