nederland

Screening schietclubs nog steeds onvoldoende

Door Shari Deira - 27 mei 2013

De regels om lid te worden van schietclubs zijn twee jaar na de schietpartij in De Ridderhof in Alphen aan den Rijn nauwelijks aangescherpt. Mensen met psychische problemen kunnen nog steeds lid worden van een schietvereniging.

Dat blijkt uit onderzoek naar veiligheidsrisico’s binnen de schietsport dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie, meldt het AD maandag.

Schieten

Na het bloedbad dat Tristan van der Vlis aanrichtte in het winkelcentrum zijn de wapenwetten aangescherpt, maar toch is er een gat in de regelgeving.

Apsirant-leden en zogenoemde recreanten kunnen lange tijd, soms onbeperkt, leren schieten en toegang krijgen tot wapens zonder dat zij worden gescreend door de politie. Onderzoek naar de ‘geestelijke gezondheidszorg’ blijft achterwege.

Hierdoor komen ‘ongeschikte personen’ in het bezit van wapens en munitie, die zich ook ‘relatief lang kunnen bekwamen in het schieten’, melden de onderzoekers.

Maatregelen

Minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) schrijft in een begeleidende brief aan de Tweede Kamer dat hij geen extra maatregelen zal nemen. Hij spreekt van een ‘theoretisch veiligheidsrisico’ en noemt dat ‘niet groot’.

De politie is wel met schietverenigingen in gesprek om de registratie van aspirant-leden en recreanten te verbeteren. Ook moet er beter worden gecontroleerd bij schietclubs die hun vereniging tegen betaling openstellen voor bijvoorbeeld vrijgezellenfeesten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.