nederland

Slechts een verdachte bekent grensrechter te hebben geschopt

Door Anna Vossers - 29 mei 2013

In de rechtszaak van de mishandelde grensrechter Richard Nieuwenhuizen geeft slechts een verdachte toe de 41-jarige man te hebben geschopt. De andere zeven verdachten ontkennen de mishandeling.

De rechter in Lelystad behandelt vandaag de rechtszaak over de dood van grensrechter Richard van Nieuwenhuizen.

Getuigenverklaringen

Maar één verdachte geeft toe geweld te hebben gebruikt: hij verklaarde de grensrechter een schop tegen zijn schouder te hebben gegeven.

Dat de andere verdachten ontkennen de man te hebben geschopt, komt niet overeen met getuigenverklaringen. Daaruit blijkt dat verscheidene jongens Nieuwenhuizen tegen het hoofd hebben getrapt. Ook stroken de verklaringen van de verdachten niet met elkaar.

Zo zou een verdachte volgens anderen gezegd hebben dat hij de grensrechter had ‘neergehaald’, maar dat ontkent hij nu tegenover de rechter. Tevens zou deze verdachte hebben gezegd ‘de lul’ te zijn geweest, als er videomateriaal zou zijn, maar ook dat ontkent hij nu.

Nieuw Sloten

Grensrechter Richard van Nieuwenhuizen overleed nadat op 2 december 2012 een aantal jongens van de B-jeugd van voetbalclub Nieuw-Sloten hem na de wedstrijd tegen de Almeerse club Buitenboys belaagde.

Een paar uur na het geweld werd de man onwel en zakte in elkaar. Hij stierf in het ziekenhuis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.