nederland

Sluiten gevangenissen levert nog jaren niets op

Door Anna Vossers - 28 mei 2013

De bezuinigingen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) leveren de komende jaren niets op. Pas in 2026 levert Teevens ‘masterplan’ meer op dan het sluiten van gevangenissen kost.

Teeven wil onder meer de Haarlemse koepelgevangenis en de Bijlmerbajes sluiten. Voor de sluiting van in totaal 26 gevangenissen en TBS-klinieken waren de kosten tot nu toe onbekend, maar Teeven schat in dat hij er 485 miljoen euro aan kwijt is. Dat meldt De Telegraaf dinsdag.

Onderhoud

De kosten van de sluiting zijn te verklaren, omdat de gebouwen voor meer geld in de boeken staan dan het bedrag dat ze naar verwachting bij verkoop opleveren. Daarnaast is de minister geld kwijt aan onderhoud van de gevangenissen zolang ze nog niet zijn verkocht. De half miljard euro wordt voorgeschoten uit de staatskas.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie is er geen andere optie om aan meer geld te komen: ‘Als we willen bezuinigen op het gevangeniswezen, moeten we gebouwen verkopen.’

Bezuinigingen

Pas na 2018 leveren de plannen van Teeven, zoals het invoeren van elektronische detentie en het gebruik van meerpersoonscellen, per saldo geld op, 65 miljoen euro per jaar.

Pas dan kan het ministerie van Veiligheid en Justitie beginnen met het terugbetalen van het voor te schieten half miljard. Vanaf 2026 leveren de veranderingen per saldo een bezuiniging op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.