nederland

Tbs opgeheven in zaak vermoorde scholier Maja Bradaric

Door Claartje Vogel - 31 mei 2013

De tbs van Goran M. die in 2003 de moord beraamde en uitvoerde op de zestienjarige Maja Bradaric, wordt opgeheven. Dat betekent dat de 27-jarige veroordeelde op korte termijn vrijkomt.

Dit bepaalde de rechtbank in Arnhem vrijdag.

Moord

De destijds achttienjarige Goran M. en de toen negentienjarige Ferdi Ö. wurgden hun bevriende scholier Maja Bradaric tijdens een autorit vanuit Nijmegen. Ze overgoten haar lichaam met benzine en staken het in brand. De jongens bedachten de moord samen en feliciteerden elkaar na afloop.

Deskundigen oordeelden dat M. een stoornis had. Hij werd in hoger beroep veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Volgens zijn behandelaars is hij hiervan genezen, al is hij nog steeds gevoelig voor vernedering en krenking.

Verzoek verlenging

Het Openbaar Ministerie had verzocht om de tbs een jaar te verlengen uit angst voor herhaling. Het is niet vooraf te zeggen of M.’s stoornis weer opleeft als hij uit de kliniek komt.

De rechtbank besloot de terbeschikkingstelling op te heffen, omdat er geen incidenten zijn geweest, onbegeleide verloven goed gaan en M. in staat is tot zelfreflectie.

Straffen

Medepleger Ferdi Ö. kreeg twaalf jaar gevangenisstraf. De zeventienjarige Goran P. wist van de plannen en gaf M. tijdens de moord een touw om het meisje te wurgen. Hij kreeg vijf jaar celstraf.

Een vijftienjarige vriendin van Bradaric wist eveneens van de plannen, maar waarschuwde niemand. Zij kreeg vier maanden voorwaardelijke jeugddetentie.

De moord op Bradaric leidde tot veel commotie. Oud-premier Jan Peter Balkenende (CDA) noemde de brute moord op de scholier ‘het dieptepunt van 2003’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.