nederland

Twee Haagse rechters gaan elektronische enkelband dragen

Door Anna Vossers - 31 mei 2013

Twee rechters gaan vanaf maandag een week lang een elektronische enkelband dragen. Ze doen dit op eigen verzoek, omdat ze willen weten hoe elektronische detentie voor een veroordeelde voelt.

Dat laat de rechtbank in Den Haag vrijdag weten.

Proef

De rechters mogen de enkelband vijf dagen lang niet af doen en moeten van 7 uur ’s ochtends tot 19 uur ’s avonds thuis zijn. Een van de rechters, die in Leiden woont, gaat als proef ook doen alsof hij een locatieverbod opgelegd heeft gekregen, en mag daarom niet binnen 5 kilometer van het centrum van Leiden komen.

Kritiek

Rechters kunnen, als het aan staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) ligt, in de toekomst huisarrest met de elektronische enkelband opleggen in plaats van celstraf. De maatregel is onderdeel van een bezuinigingsplan waarin gevangenissen moeten sluiten en meerdere gevangenen in een cel komen.

Er is veel kritiek op de maatregel, onder meer van rechters. Die vinden dat Teeven, die heeft aangekondigd dat het omzetten van gevangenisstraf in elektronische detentie een administratieve handeling kan zijn, hiermee ten onrechte in de bevoegdheden van de rechterlijke macht treedt. Ook zou de enkelband negatieve gevolgen hebben voor de veiligheid van de samenleving.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.