nederland

Tweede Coentunnel na 3,5 jaar open; 20 kilometer file

Door Arne Hankel - 13 mei 2013

Na jarenlang voorbereidend overleg en 3,5 jaar bouwen, is de tweede Coentunnel en de nieuwe Westrandweg maandagochtend eindelijk open voor verkeer. Wie vanaf het noorden door de tunnel wil komt maandag wel direct in een enorme file terecht.

Volgens de ANWB staat er rond 08.00 uur in totaal meer dan 20 kilometer file voor de tunnel op de snelwegen A7 en A8.

Betere doorstroming

‘Wellicht moeten automobilisten even wennen aan de situatie daar,’ aldus een woordvoerder. De eerste Coentunnel is namelijk dicht, omdat die gerenoveerd wordt. Voor het eerst mogen automobilisten daarom vanaf maandag de nieuwe tweede tunnel in.

De tweede Coentunnel en de Westrandweg zijn nodig voor een betere doorstroming van het verkeer in de Randstad. Zo moet Amsterdam beter bereikbaar worden vanuit het noordelijke deel van Noord-Holland en moet de drukte op de ringweg A10 verminderen.

Schiphol

Door de eerste Coentunnel rijden dagelijks ongeveer 120.000 auto’s. De tunnel geldt als een flessenhals met dagelijks lange files. Dat moet in de toekomst verleden tijd zijn. Het is de bedoeling dat automobilisten vanuit de richting Schiphol en Den Haag voortaan via het havengebied naar de nieuwe tunnel rijden.

Vanaf 2014 zal ook de eerste Coentunnel weer open gaan, zodat de drukte op de toegangswegen en de ringweg A10 om Amsterdam echt afneemt.

Minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) opent de tweede Coentunnel en de randweg donderdag officieel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.