nederland

Vier verdachten schoppartij Eindhoven niet vervolgd

Door Anna Vossers - 15 mei 2013

Vier verdachten die in januari bij de geruchtmakende schoppartij in Eindhoven betrokken waren, worden niet vervolgd. Ze hebben ‘niet actief deelgenomen’ aan de geweldpleging.

Dat heeft politieonderzoek uitgewezen, meldt het Openbaar Ministerie (OM). Het OM wijst erop dat alleen het feit dat de jongens uit Turnhout tot ‘dezelfde groep’ als de andere vier verdachten behoorden, geen reden is om ze te kunnen vervolgen.

Beelden

Op 4 januari werd op de Vestdijk in Eindhoven een 22-jarige man ernstig mishandeld. Een groep jongens schopte hem op brute wijze. De mishandeling was te zien op beelden van beveiligingscamera’s, die de polite via Omroep Brabant verspreidde om burgers om hulp te vragen. De beelden leidden tot grote maatschappelijke verontwaardiging.

Op internet ontstond een klopjacht naar de verdachten. Drie van hen meldden zich al snel bij de politie in Eindhoven. De Belgische politie hield daarna nog vijf verdachten aan.

Uitleveren

Een van de verdachten, de 19-jarige Brett S. uit Turnhout, kreeg dinsdag van het Hof van Cassatie in België te horen dat hij aan Nederland moet worden uitgeleverd. Het Hof van Cassatie doet op 28 mei uitspraak over de uitlevering van de 17-jarige Brent L. uit Turnhout. Eerder bepaalde de raadskamer in Antwerpen al dat beide verdachten moesten worden uitgeleverd.

Twee Nederlandse verdachten worden vervolgd voor poging tot doodslag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.