nederland

‘VVD-bestuurders moeten verklaring integriteit ondertekenen’

Door Anna Vossers - 21 mei 2013

Alle bestuurders die lid zijn van de VVD moeten een verklaring omtrent hun integriteit ondertekenen. De integriteitsverklaring volgt op de perikelen rondom ex-wethouder Jos van Rey die verdacht wordt van corruptie.

De VVD heeft behoefte aan regels over integriteit, zegt partijvoorzitter Benk Korthals bij RTL Z. Daarom moeten alle bestuurders, van gemeenteraadslid tot de minister-president, een verklaring tekenen waarin ze beloven integer te handelen.

Kieslijst

De integriteitsverklaring staat hoog op de agenda van de ledenvergadering van de VVD komend weekend in Maarssen. Het is onderdeel van een integriteitsbeleid dat de VVD gaat invoeren, waarbij er een code komt tegen onder meer fraude en omkoping. Alle bestuurders moeten integriteitscursussen volgen.

Voor wie die cursus niet volgt, ‘zal de kans afnemen om op de kieslijst te komen’, zegt Korthals. Zo moeten schandalen zoals rondom oud-wethouder Van Rey voorkomen worden.

Corruptie

Zaterdag werd bekend dat VVD’er Jos van Rey geen kandidaat is tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Roermond volgend jaar, zolang het Openbaar Ministerie nog onderzoekt wat de rol van de oud-wethouder is in een corruptiezaak. Hij trad vorig jaar af als wethouder van Roermond toen bekend werd dat hij verdacht werd van corruptie.

De lokale VVD wilde Van Rey eigenlijk inzetten als lijstduwer bij de gemeenteraadsverkiezingen, omdat hij erg populair is. Ruim tweederde van de landelijke VVD-bestuurders ziet Van Rey echter vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de corruptiezaak liever helemaal niet terug in de politiek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.