nederland

VVD: extra bijdrage EU-begroting is onverteerbaar

Door Shari Deira - 15 mei 2013

De VVD vindt het ‘onverteerbaar’ dat Nederland 350 miljoen euro extra moet betalen om het gat in de Europese begroting te dichten. Volgens de partij is er onvoldoende gezocht naar andere oplossingen.

Dat zei VVD-Kamerlid Mark Verheijen woensdag in een debat met minister Frans Timmermans (PvdA, Buitenlandse Zaken).

Tegenvaller

Minister Jeroen Dijsselbloem (PvdA, Financiën) maakte dinsdagavond bekend dat Nederland zeker 350 miljoen euro moet bijdragen aan het gat in de begroting van Brussel. Dijsselbloem spreekt van een flinke tegenvaller voor de Nederlandse begroting.

Volgens Verheijen gaat Nederland te makkelijk akkoord met het miljoenenbedrag. ‘Wij leggen ons er op dit moment nog niet bij neer,’ zei Verheijen. De liberaal zegt dat er binnen de Europese Unie nog verder kan worden bezuinigd.

PvdA-Kamerlid Michiel Servaes noemt het ‘zeer teleurstellend’ dat er extra geld moet naar Brussel. Het is ‘te gemakkelijk’ om ons hierbij neer te leggen. Hij wil van Timmermans weten welke opties er nog zijn.

Voorkomen

Nederland moet zeker 350 miljoen euro betalen maar dat bedrag loopt mogelijk nog op tot een half miljard euro. De Europese Commissie komt ruim 11 miljard tekort voor de begroting van dit jaar.

Dijsselbloem heeft naar eigen zeggen niet kunnen voorkomen dat Nederland daaraan bijdraagt. Waar de extra miljoenen vandaan moeten komen, is nog niet bekend.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.