nederland

Waxinelichtgooier krijgt gebiedsverbod in Winterswijk

Door Claartje Vogel - 17 mei 2013

De man die tijdens Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, mag dinsdag niet in de buurt van museum Villa Mondriaan in Winterswijk komen. Het museum wordt die dag geopend door prinses Beatrix.

De burgemeester legt waxinelichtgooier Erwin L. een gebiedsverbod op, om problemen bij de opening te voorkomen. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Winterswijk vrijdag.

Belediging

De 32-jarige Achterhoeker werd afgelopen februari veroordeeld voor het gooien van de waxinelichthouder. Hij kreeg vijf maanden celstraf wegens het beledigen van toenmalig koningin Beatrix en haar familie. Omdat zijn voorarrest langer had geduurd dan de opgelegde straf, kwam hij direct vrij.

Erwin L. zat in totaal bijna twee jaar vast.

Tijdelijk

Hij werd vorig jaar vrijgelaten in afwachting van zijn hoger beroep, maar belandde vlak voor Prinsjesdag 2012 weer in de cel. Hij werd toen aangehouden voor smaad en overtrad daarmee de voorwaarden voor zijn tijdelijke vrijheid.

Erwin L. mag zich komende dinsdag tussen 13.00 uur en 17.00 uur niet binnen een straal van 250 meter van het museum ophouden. Hij zegt dat hij begrip heeft voor de maatregel en wil zich eraan houden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.